Hanny van Elburg

HANNY VAN ELBURG en haar werkervaringen:

Na mijn opleiding Diëtetiek in Groningen heb ik een aantal jaren gewerkt met mensen en eetproblemen, waarbij de aandacht vooral op voeding gericht was. Dit begon na een tijdje toch te kriebelen. Ik wilde graag meer ingaan op wat er eigenlijk achter een eetpatroon zit of wat mensen nu eigenlijk "weg eten" om maar niet te hoeven voelen. In eerste instantie kwam ik uit op de opleiding voor psychiatrisch verpleegkundige. Dit werk heb ik ruim 12 jaar gedaan. Na de opleiding ben ik gaan werken op de open opname afdeling in Assen. De laatste jaren binnen de opname vervangende dagbehandeling. Hier begon het ook weer te knagen, ik voelde de beperking van het verpleegkundige beroep. De vraag rees opnieuw hoe ik meer voor mensen kan doen die op een of andere manier vastgelopen zijn in hun werk en hun leven. Mede door mijn partner kwam ik in aanraking met het boek van Jean Jenson, "Op weg naar je ware zelf". Vrij snel daarna ben ik begonnen met de eerste workshop welke Jean Jenson samen gaf met Ingeborg Bosch. Juist omdat het voor mij zelf ook allemaal zo herkenbaar was en het steeds duidelijker werd hoe wij mensen in elkaar steken, gaf mij de overtuiging om hier verder in te gaan.

Door mijn achtergrond in de psychiatrie en het voor een aantal jaren deelnemen aan het past reality Integration opleidingsprogramma bij Ingeborg Bosch, heb ik steeds meer een antwoord op mijn vragen gekregen.

Er zijn natuurlijk meerdere manieren om mensen te helpen in hun eigen bewustwordingsproces. De theorie van Ingeborg Bosch is voor mij hiervoor een belangrijke basis. Door bewust te kijken naar situaties in het nu, en daar meer de pijn van vroeger in te zien en te voelen en hoe deze je in het huidige leven belemmerd. Het krijgen van handvatten om daar mee om te gaan en je als het ware te ontdoen van deze oude overlevingsmechanismen. Zo mooi om stap voor stap steeds meer onbelast door het leven te kunnen gaan. 


Preventie en voorkomen dat mensen langdurig de ziektewet in gaan, is een belangrijk stuk van mijn werk geworden. Juist door op tijd bij te springen en goed te kijken naar die situaties die stress opleveren is uitval vaak te voorkomen. Ook in het belang van de werknemer.
Comments